Registracija Prijava

Šta je zubni kamenac?

  • 19.09.2021.
  • e-klinika

Zubni kamenac najprostije bi se mogao definisati kao kalcifikovani sloj na zubima koji se formira mineralizacijom depozita (naslaga) plaka. Uočava se kao tvrde bijele ili žućkaste naslage u području spoja zuba i zubnog mesa (gingive), mada može biti lokalizovan neposredno ispod zubnog mesa. Najčešće ste ga uočili u području donjih prednjih zubi s unutarašnje strane. Još jedno mjesto koje je sklono nakupljanju zubnog kamenca jeste područinje gornjih molara,česće prvog, nego drugog. Razlog za to bi se najjednostanije mogao objasniti tako , što se na tim mjestima nalaze otvori velikih pljuvačnih žljezda.

Zubni kamenac sadrži do 80% neorganskih soli, uglavnom kristala, i minerala pri čemu su najzastupljeniji kalcijum i fosfati. Zbog takvog sastava uočava se kao bijela ili  žuta naslaga,mada u nekim slučajevima zbog ulaska hemoglobina iz krvi u sastav zubnog kamenca on može da bude i crne boje. Takav kamenac je najčešće lokalizovan ispod zubnog mesa.

Iako prisustvo zubnog kamenca u usnoj šupljini jedan od znakova kliničke slike parodontopatije i lošeg održavanja oralne higijene, trebalo bi reći da to i ne mora da bude slučaj. Nažalost čak ni dobra higijena ne može u potpunosti spriječiti stvaranje zubnog kamenca, pogotovo u ustima „ koja su sklona tome“. Jednostavno postoje osobe kod kojih je pljuvačka bogatija kalcijumom,fosfatima i drugim neorganskim kopmonentama, koji bi tako reći na neki način imali predispoziciju za nakupljanje zubnog kamenca uprkos inzvarednoj higijeni. Udruženo sa nekim stanjima kao što su ortodontske anomalije, konzumiranje kašaste hrane, nekorektni ispuni i protetski radovi ta sklonost postaje još izraženija.

Stvaranje zubnog kamenca nažalost ne možemo spriječiti, ali dobrom higijenom i kontrolnim pregledima kod stomatologa i pravovremenim odstranjivanjem ga možemo u velikoj mjeri držati pod kontrolom i utjecati na njegovu brzinu nastajanja. Pri čemu veliki značaj ima profesionalno odstranjivanje zubnog kamenca. Odstranjivanje zubnog kamenca u stomatološkoj ambulanti vrši se pomoću ultrazvučnih aparata, dok se tzv. ručno odstranjivanje više ne praktikuje. Istakao bih kako ne postoji određeno pravilo kojom se brzinom kamenac vraća: neki pacijenti dolaze na tretman svaki mjesec, dok se drugi vraćaju svakih šest mjeseci ili pak godinu dana. Kada govorimo o odstranjivanju kamenca ultrazvučnim aparatom, pacijenta se može i anestezirati, pa je tako postupak apsolutno bezbolan, a i financijski je potpuno prihvatljiv. Preporuka bi bila da se on uklanja na svakih šest mijeseci tokom normalnih stomatoloških pregleda ako je on prisutan u ustima. Kod osoba koji možda imaju povećanu sklonost ka nastanku kamenca taj period bi bio nešto kraći. Osim odstranjivanja zubnog kamenca obavezno je nakon toga napraviti i poliranje zubi kako bi njihova površina bila glatka i tako manje podložna za nakupljanje plaka, tako i stvaranju zubnog kamenca.

Galerija fotografija