Registracija Prijava

Ishrana u trudnoći

  • 19.09.2021.
  • e-klinika

Pravilna ishrana je značajna u svakodnevnom životu, ali se taj značaj naročito povećava kada ostanete u drugom stanju ili kada to planirate. Počnite se zdravo hraniti još prije samog začeća, te na taj način podarite sebi i bebi odličan zajednički početak.

Zasigurno ste čuli da u trudnoći trebate jesti za dvoje. Istina je ipak drukčija. Dodatnu energiju za bebu majka treba unositi tek od četvrtog mjeseca trudnoće, a i tad treba povećati unos za svega 10%, a ta količina energije se nalazi npr. u jednoj jabuci.

Ipak potrebe za hranljivim sastojcima, kao što su vitamini i minerali, se u trudnoći povećavaju. Koji su to hranljivi sastojci potrebni vašoj bebi? To su prije svega vitamini A, B, C, D, E, zatim kalcijum, zink, jod, gvožđe, omega-3 masne kiseline, proteini, folna kiselina.

U kojim namirnicama možete unijeti ove sastojke?

Voće i povrće: Konzumirajte što više svježeg voća i povrća, koji su idealan izvor vitamina i minerala, a imaju malu kalorijsku vrijednost.

Integralne žitarice: Izvor su neophodnog vitamina B.

Mlijeko i mliječni proizvodi: Pola litre mlijeka dnevno i zadovoljićete potrebe za kalcijumom i proteinima. Ukoliko ne volite mlijeko, zamjenite ga sirom i jogurtom.

Meso i jaja: Njihovim unosom obezbjedićete proteine, gvožđe i vitamin B. Obezbjedite sebi svježe meso i jaja.

Riba: Izvor su omega-3 masnih kiselina (npr. skuša) , koje mogu spriječiti spontani pobačaj.Takođe su izvor joda i bjelančevina, pa ubacite ribu jednom do dva puta sedmično u ishranu, ali budite oprezni! Ne konzumirajte tunu i ribu dubokih mora, jer sadrže otrovnu živu po vašu bebu!

Masti i ulja: Bilo da je u pitanju maslinovo ulje, orahovo ulje, sojino ulje ili  ulje pšeničnih klica, svi oni su odličan izvor korisnih sastojaka za mamu i bebu.

Tečnost: Dve litre mineralne vode dnevno održaće vam hidrataciju, te dati i dodatni izvor kalcijuma. Takođe možete konzumirati i voćne sokove, te čajeve.

Folna kiselina: Posebnu pažnju treba skrenuti na nju. U trudnoći se potreba za folnom kiselinom udvostručuje, te ta vrijednost iznosi oko 800 mikrograma dnevno. Iako su kelj, zelena salata, sojine sjemenke, jaja izvor folne kiseline, u trudnoći taj izvor nije dovoljan, pa se folna kiselina unosi u vidu tableta, a idealno bi bilo da se dodatna količina u vidu tableta unosi dva mjeseca prije samog začeća. Nedovoljna količina folne kiseline može dovesti do nepravilnog razvoja nervnog sistema kod bebe, a u težim slučajevima i do rascjepa kičmenog stuba (spina bifida), te drugih malformacija.

Šta ne trebate konzumirati tokom trudnoće?

Alkohol- za vrijeme trudnoće ne konzumirajte alkohol ni u kom obliku.

Sirovo meso i sirova riba- mogu biti izvor uzročnika bolesti kao što su toksoplazma i listerija, pa zaboravite na konzumaciju tartara ili sušija tokom trudnoće.

 Neprerađeno mlijeko i mliječni proizvodi, te meki sirevi- takođe mogu biti izvor listerije.

 Jaja se dobro termički moraju obraditi, jer mogu biti izvor salmonele.

Zapamtite, sve ono što vi konzumirate tokom trudnoće naće put i do vaše bebe, zato je trudnoća idealno vrijeme da se pozabavite onim što jedete i pijete, te mudrim odlukama podarite sebi i svojoj bebi zdrav život.


Galerija fotografija